
اسکلروتراپی
اسکلروتراپی یکی از روشهای درمان مویرگهای عنکبوتی و واریسهای طنابی است. در اسکلروتراپی پزشک متخصص با ارزیابی ناحیه ی مداخله جهت درمان، یک محلول را به طور مستقیم به درون عروق آسیب دیده تزریق میکند؛ که این محلول باعث التهاب دیواره داخلی رگ میشود و منجر به تورم و چسبیدن آنها به هم خواهد شد. با گذر زمان رگهای واریسی به بافت اسکار تبدیل میشوند و در نهایت از بین میروند.
اسکلروتراپی یک روش غیر جراحی است و فقط به تزریق نیاز دارد. در روش اسکلروتراپی، محلولی (ماده اسکلروزانت) به طور مستقیم درون رگ تزریق میشود. اسکلروتراپی بیماری واریس و رگهای عنکبوتی را به طور مؤثر درمان میکند.
واریس چسیت؟
رگهای واریسی همچنین به عنوان نارسایی مزمن وریدی شناخته می شوند. این رگ ها، در صورت تورم و بزرگ شدن، معمولاً در پاها رخ می دهند. برخی از آنها به شکل آبی یا سبز، برجسته و پیچ خورده یا به شکل طناب از زیر سطح پوست دیده میشوند اما برخی دیگر خیلی از سطح پوست فاصله دارند و با چشم دیده نمیشوند.

دلایل ایجاد واریس:
- سن و سال
- سابقه خانوادگی
- جنسیت
- بارداری
- هورمون ها
- چاقی و اضافه وزن
- عدم فعالیت جسمانی
- ایستادن به مدت طولانی
رگ های عنکبوتی چیست؟
رگهای عنکبوتی بیشتر در بین زنان گروه سنی ۳۰ تا ۵۰ ساله شیوع دارد. علت ایجاد رگهای عنکبوتی تغییرات هورمون استروژن و بارداری زنان است. ظاهر رگهای عنکبوتی دارای الگوهای شبکهای به شکل دایره است. معمولا این رگها به رنگ بنفش کم رنگ هستند و ظاهری مشبک دارند. ناگفته نماند که وجود رگهای عنکبوتی کامل بیخطر است.

افراد مبتلا به رگ های واریسی(عنکبوتی) باید در مواردی که شامل موارد زیر است حتما به پزشک متخصص جهت درمان مراجعه نمایند:
- رگها دردناک هستند.
- پاها درد دارند یا احساس سنگینی می کنند.
- پوست روی پاها لکه دارشده است و یا پوست درآن ناحیه خشک است.
- در نزدیکی رگها یک جوش (بثورات ) و یا خارش وجود دارد.
دلیل انجام اسکلروتراپی:
هدف از انجام اسکلروتراپی معمولا بهبود ظاهری پوست است. همچنین این روش درمان برای بهبود علائمی نظیر خارش، سوزش، ورم و گرفتگی در ناحیه درمان انجام می شود.

روند انجام اسکلروتراپی
برای انجام اسکلروتراپی، نخست برای نقشهبرداری از مسیر سطحی و رگهای عمقی، باید اسکن اولتراسوند داپلر انجام شود. رگهای مشکل داری که بیش از 5 میلیمتر عرض دارند و رفلاکس آنها مشخص است برای درمان مناسبتر هستند. اسکلروتراپی رگهای سطحی بزرگتر و سوراخ کردن رگها معمولاً با هدایت اولتراسوند (اکو) انجام میشوند.
در بیشتر موارد اسکلروتراپی، محلول مناسب به وسیله سوزنهای ریز مستقیماً در رگ تزریق میشود. ممکن است در این مرحله به مدت یک تا دو دقیقه احساس ناراحتی و گرفتگی خفیفی ایجاد شود به خصوص زمانی که تزریق در رگهای بزرگتر انجام میشود. با تزریق، رگ به یک بافت مرده تبدیل شده که در نهایت از بدن دفع میشود. فرایند اسکلروتراپی 15 تا 30 دقیقه انجام میشود. پس از تزریق، به سرعت بانداژ رگ انجام می شود که باعث می شود کبودی و سایر عوارض به حداقل برسد.
چهار داروی معروف که برای تزریق داخل وریدی در اسکلروتراپی بکار میروند عبارتند از:
- پولی دوکانول (Asclera)
- فیبرووین (sodium tetradecyl sulfate)
- نمک غلیظ شده (hypertonic saline)
- گلیسیرین (chromated glycerin)
تعداد رگهای مورد تزریق قرار گرفته در یک جلسه به سایز و محل این عروق و وضعیت عمومی بیمار بستگی دارد. اسکلروتراپی در مطب پزشک به وسیله متخصص عروق یا جراح انجام میشود و شما پس از این عمل به مدت چند روز نباید فعالیتهای هوازی انجام دهید. این روش درمانی نیازی به بستری شدن ندارد اما پیشنهاد میشود که روزانه پیادهروی کرده تا بدن بهتر بتواند رگ را دفع کند.
عوارض موقتی اسکلروتراپی
بعضی از عوارض که ممکن است در محل درمان ایجاد شود عبارتند از:
- کبودی
- قرمزی پوست
- زخم های کوچک
- تیرگی پوست به صورت خطوط و لک ها
این علائم معمولا پس از چند روز یا چند هفته از بین می روند.