آمپول لاغری سماگلوتاید چیست؟
سماگلوتاید چیست؟
سماگلوتید ماده فعالی است که در اوزمپیک، ویگوی و رایبلسوس وجود دارد. سماگلوتاید برای کاهش وزن در بیماران خاص، و همچنین برای کاهش سطح قند خون، و برای کاهش خطر حوادث قلبی عروقی مانند سکته قلبی یا سکته مغزی در بیماران استفاده می شود. سماگلوتاید یک آگونیست GLP-1 است که با افزایش ترشح انسولین، کاهش میزان گلوکاگون آزاد شده، تاخیر در تخلیه معده و کاهش اشتها عمل می کند.
سماگلوتاید یک داروی تزریقی است که در ابتدا به عنوان درمان دیابت نوع ۲ توسط FDA (سازمان غذا و دارو آمریکا) تأیید شد. این دارو با تقلید از عملکرد هورمون GLP-1 که به تنظیم سطح قند خون و کنترل اشتها کمک می کند، عمل می کند. فرم تزریقی این دارو معمولاً یک بار در هفته استفاده می شود. این تزریق به طور معمول زیرجلدی انجام می شود و معمولاً در نواحی مانند شکم، ران یا بازو تزریق می گردد. فرم تزریقی سماگلوتاید به دلیل نیمه عمر طولانی دارو در بدن، باعث حفظ اثرات آن به مدت یک هفته میشود که این امر به تنظیم بهتر قند خون و کنترل وزن کمک میکند.
رایبلسوس (Rybelsus) قرصی است که یک بار در روز در صبح، 30 دقیقه قبل از خوردن، آشامیدن یا مصرف هر داروی دیگری مصرف میشود.
داروهای سماگلوتاید تایید شده توسط FDA
قرص Rybelsus: این برند تأییدیه FDA را به عنوان مکمل رژیم غذایی برای افزایش کنترل قند خون در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع 2 دریافت کرده است.
آمپول اوزمپیک Ozempic: این نام تجاری به عنوان مکمل رژیم غذایی برای بهبود کنترل قند خون در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع۲ مورد تایید FDA است.
تزریق این دارو همچنین باعث کاهش خطر حوادث قلبی عروقی، مانند انفارکتوس میوکارد، یا سکته مغزی می شود.
آمپول ویگووی Wegovy: این دارو برای کمک به کاهش وزن در افراد مبتلا به چاقی و اضافه وزن، تأییدیه FDA را دریافت کرده است. تزریق ویگووی در ترکیب با رژیم غذایی کم کالری و افزایش فعالیت بدنی برای مدیریت طولانی مدت وزن در بزرگسالان مبتلا به چاقی استفاده می شود. این دارو برای افرادی با با شاخص توده بدنی (BMI)۳۰ یا بالاتر تجویز می شود.
مکانیزم عمل آمپول لاغری سماگلوتاید
با فعال شدن گیرنده GLP-1، سماگلوتید ترشح انسولین را افزایش می دهد و به افزایش سطح گلوکز خون بعد از غذا پاسخی فیزیولوژیک می دهد. به طور همزمان، تخلیه معده را کند می کند، تکثیر سلول های بتا پانکراس را افزایش می دهد و ترشح گلوکاگون را کاهش می دهد و به کاهش کلی اشتها کمک می کند.
همچنین تعامل سماگلوتید با گیرندههای GLP-1 در هیپوتالاموس احساس گرسنگی را کاهش میدهد، میل به غذا را کاهش و احساس سیری را تقویت میکند.
مقایسه سماگلوتاید و لیراگلوتاید
لیراگلوتاید با نامهای تجاری ساکسندا، ویکتوزا و ملیتاید که برای کاهش وزن در نظر گرفته میشود. لیراگلوتاید یک آگونیست GLP-1 محسوب میشود که برای کنترل قندخون در مبتلایان به دیابت نوع دو به تنهایی یا به صورت درمان کمکی تجویز میشود.
در مقایسه سماگلوتاید و لیراگلوتاید هر دو از دسته آگونیست های گیرنده GLP-1 هستند که با کاهش اشتها و مصرف انرژی، به کاهش وزن و بهبود کنترل قند خون کمک میکنند. با این حال، تفاوت های مهمی بین این دو دارو وجود دارد که در ادامه شرح داده میشود.
میزان کاهش وزن: مطالعات نشان داده اند که سماگلوتاید تأثیر بیشتری در کاهش کالری دریافتی و کاهش وزن نسبت به لیراگلوتاید دارد.
سهولت در مصرف: یکی از تفاوت های کلیدی بین این دو دارو در نحوه مصرف آنها است. سماگلوتاید به صورت تزریقی هفتگی (یک بار در هفته) مصرف می شود، در حالی که لیراگلوتاید نیاز به تزریق روزانه دارد.
کنترل قند خون: هر دو دارو کنترل قند خون را بهبود می بخشند، اما مطالعات نشان داده اند که سماگلوتاید در کنترل طولانی مدت گلایسمی و کاهش قند خون نسبت به لیراگلوتاید مؤثرتر است. بهویژه در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲، سماگلوتاید توانایی بیشتری در کاهش هموگلوبین (A1C شاخص کنترل قند خون) نشان داده است.
عوارض جانبی: هر دو دارو ممکن است عوارض گوارشی مانند تهوع، استفراغ، و اسهال ایجاد کنند. با این حال، شدت این عوارض در بیماران ممکن است بسته به نوع دارو متفاوت باشد و معمولاً با گذر زمان کاهش می یابد.
منع مصرف سماگلوتاید
- حساسیت به سماگلوتاید یا داروهای مشابه
- سابقه ی فردی یا خانوادگی کانسر مدولاری تیروئید
- سندرم نئوپلازی غدد درون ریز متعدد تیپ دو (MEN 2)
- دیابت نوع یک
- بارداری
- شیردهی
عوارض جانبی رایج سماگلوتاید:
- قند خون پایین (در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲)
- ناراحتی معده ، سوزش سر دل ، آروغ ، گاز، نفخ
- حالت تهوع، استفراغ، درد معده، از دست دادن اشتها
- اسهال، یبوست
- سردرد، سرگیجه، خستگی.